BT Denetim, Güvence, Güvenlik ve Sibergüvenlik profesyonelleri için
altın standart olan CISA ile uzmanlığınızı doğrulayın!
Yüksek talep gören CISA sertifikası ile kendinizi başarıya konumlandırın.
CISA Sertifikası ile Kariyerinizde Sıçrama Yaşayın!
Anahtar Alanlar: BT ve iş birimleri tarafından kullanılan sistemlerin risk-odaklı bir yaklaşımla denetimi, kontrolü, izlemenmesi ve değerlendirilmesi
Ortalama Maaş (Global Knowledge IT Skills and Salary 2022 Raporu):
*Kuzey Amerika için yıllık ortalama 142.236 $ *Dünya Geneli için yıllık ortalama 50K – 73K $
Kariyer Seviyesi: * Giriş ve orta seviye BT profesyonelleri * Bilgi Güvenliği uyumu için denetim yapan BT ve İç Denetim Profesyonelleri
Sertifika Sahipleri tarafından kullanılan ünvanlar:
- BT Müfettişi / Denetçisi
- Uyum Analisti / Program Yöneticisi
- Risk Analisti / Program Yöneticisi
- Veri Koruma Yöneticisi
- Güvenlik Sorumlusu / Yöneticisi
- BT Danışmanı
Gereken Tecrübe Seviyesi: Profesyonel Bilgi Sistemleri denetimi, kontrolü ve bilgi güvenliği alanında 5 yıllık tecrübe. 3 yıla kadar üniversite tecrübesi sayılmaktadır. (Lisans 2 yıl, ilgili alanda yüksek lisans 1 yıl)
Sınava Girmek Gerekiyor mu: Evet
Uygulamalı Lab: Hayır – Bilgi temelli sınav
Sunulduğu diller: İngilizce dahil toplam 6 farklı dil seçeneği ile sunulmaktadır.
CPE (Continious Professional Education) Bildirimi: Sertifikasyon durumunuzu sürdürmeniz için gerekliliktir. Sertifika yazdırıldığı ilk yıl bildirim opsiyoneldir. Ertesi yıllarda sertifikayı sürdürmek için aşağıdaki kurallara uygun CPE kazanmanız ve raporlamanız gerekmektedir: * Her yıl minimum 20, * 3-yıllık periyotta minimum 120, * ISACA'nın Etik Kuralları ile uyum
1978’den bu yana, 150.000’den fazla profesyonel ISACA®’nın Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi® (CISA®) sertifikasını almıştır.
Siz de bu topluluğun bir parçası olun, yetkinlik ve yeterliliklerinizin Uluslararası bir sertifika ile tanınmasını sağlayın.
CISA sertifikalı olmanın ilk adımı, CISA sertifika sınavına girmek ve geçmektir.
Sınav, 5 alanı kapsayan 150 sorudan oluşur ve uzman bir profesyonelin bilgi sistemleriyle ilgili, gerçek hayat denetim gerçekleştirilebilmesine yönelik bilgi ve pratik beceriler hakkındaki bilgi düzeyinizi test eder. Sınavın geçilmesi, işle ilgili pratik alanlardaki uzmanlık düzeyinin önemli bir kanıtı olacaktır:
1 Bilgi Sistemlerinin Denetimi—Kuruluşların tehditlerden korunması ve bilgi sistemlerine yönelik kontrollerin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için standartlara uygun denetim hizmetleri sağlar.
Domain 1 bir kuruluşun BS/BT güvenlik, risk ve kontrol durumu hakkında değerlendirme yapabilme konusundaki güvenilirliğinizi teyit eder.
2 BT’nin Yönetişimi ve Yönetimi—kurumsal hedeflere ulaşmak ve stratejiyi desteklemek için gerekli olan liderliğin, yapıların ve süreçlerin mevcut olduğuna dair güvence sağlar.
Domain 2 paydaşlara, bilgi ve ilgili teknolojilerin yönetişiminin desteklenmesi ve korunması için kritik sorunları belirleme ve kuruluşa özel uygulamalar önerme becerilerinizi teyit eder.
3 Bilgi Sistemlerinin Edinimi, Geliştirilmesi ve Uygulanması— bahsi geçen alanlardaki uygulamaların strateji ve hedefleri karşılayacağına dair güvence sağlar.
4 Bilgi Sistemleri Operasyonları, Bakım ve Hizmet Yönetimi— süreçlerin strateji ve hedefleri karşıladığının güvencesini sağlar.
Domain 3 ve Domain 4, yalnızca BT kontrollerindeki yetkinliğinizin değil, aynı zamanda BT’nin işle nasıl ilişkili olduğu konusundaki anlayışınızın da kanıtını sunar.
5 Bilgi Varlıklarının Korunması—politikaların, standartların, prosedürlerin ve kontrollerin bilgi varlıklarının gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliğinin sağladığına dair güvence sağlar.
Günümüzde, siber güvenlik artık neredeyse her bilgi sistemi rolüne temas etmektedir. Bilgi güvenliği ile ilgili ilkeleri, en iyi uygulamaları ve olası tehditleri anlamak, Domain 5‘in odak noktasıdır.
ISACA’nın niçin BT denetimi alanında bilgi birikimi ve uzmanlık için bir numraralı sertifika olduğunu tecrübe edebilirsiniz.
Günümüzün hızlı ve karmaşık iş ortamında bilgi, dünya çapındaki işletmeler için en önemli değer haline gelmiştir. Bilgi sistemleri uzmanları, değeri artırmada ve işi yönlendiren verilerin güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamada hayati roller oynamaktadırlar. CISA, kritik iş varlıklarının güvenli ve kullanılabilir olduğuna dair güvence sağlama konusunda dünya çapında yetkinlik ve deneyim kanıtı olarak kabul edilmektedir.
İşe alım yöneticileri CISA sertifikalı profesyoneller aramakta. Bazı iş ve devlet kurumunda tanımlanmış roller CISA gerektirmekte. Dünya çapındaki kuruluşlar ve profesyoneller, CISA’yı BS/BT sertifikaları için “altın standart” olarak kabul etmektedirler.
Linkedin Jobs sayfasında yer alan ve CISA sertifikalı profesyonel arayan ilanlara ulaşmak için tıklayınız. (Linkedine giriş yapılması gerekmektedir.)
- The American National Standards Institute(ANSI) CISA sertifikasyon programının ISO/IEC 17024:2012 altında akreditasyonunu kabul etmiştir.
- CISA, PC Mag tarafından 2020 yılının en çok kazandıran 10 sertifikasyonu arasında listelenmiştir.
- T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi kapsamında gerçekleştirilecek denetimlerde görev alabilecek profesyonellerin CISA sertifikalı olmasını koşul olarak belirlemiştir. Detay için tıklayınız.
- T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi Uyum Denetimi Hizmeti Sağlayan Personel ve Firma Belgelendirme programı kapsamında TSE tarafından belgelendirilebilecek personeller için CISA sertifikası bir ön koşul olarak belirlenmiştir. Detay için tıklayınız.
- CRN, CISA’ya “The 11 Hottest Cybersecurity Certifications In 2020” listesinde yer vermiştir.
- Amerika Savunma Bakanlığı (The U.S. Department of Defense – DoD) 8570.01-M “Information Assurance Workforce Improvement Program”ı kapsamında Bilgi Güvence Profesyonelleri için kabul edilebilir sertifikalar arasında ISACA’nın CISA sertifikasına da yer vermiştir.
- Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan Bağımsız Denetim Kuruluşları Tanıtım Rehber uyarınca Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim faaliyetinde bulunma koşulları arasında CISA sertifikalı olunması belirtilmektedir. Detaylar için tıklayınız.
CISA Sertifika sınavına nasıl hazırlanabilirsiniz?
CISA Sınav Hazırlık Materyalleri
CISA Gözden Geçirme Rehberi (RM) – İngilizce | Türkçe
CISA Sorular, Cevapları ve Açıklamalar (QAE) – İngilizce | Türkçe | Online Üyelik (İngilizce)
CISA ile ilgili diğer dillerdeki kaynaklar için tıklayınız.
CISA Online Sınava Hazırlık Eğitimi
Çevrimiçi Gözden Geçirme Eğitimi – İngilizce
ISACA Istanbul tarafından sunulan Sınava Hazırlık Eğitimleri
Yakın zamanda gerçekleştirilecek olan eğitimleri incelemek için tıklayınız.
ISACA Istanbul sizin CISA sertifikasına sahip olmanız için ne yapmaktadır?
ISACA Istanbul Akademi tarafından, PSI tarafından akredite edilmiş eğitmenler gözetiminde sertifikasyon sınavlarına hazırlık eğitimleri düzenlenmektedir. Pandemi sebebiyle ağırlıklı olarak Online olarak sunulan eğitimlerde ortalama olarak 15 yıldan fazla sektör tecrübesi olan eğitmenler tarafından konu anlatımları gerçekleştirilmekte, katılımcılara örnek soru çözümleri ile sertifikasyon sınavlarına aşinalık kazandırılmaktadır.
Yakında gerçekleştirilecek olan CISA Eğitimlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Eğitim Talebinizi bize aşağıda yer alan Eğitim Talep Formu ile ulaştırabilirsiniz.
Sınava Kayıt Olun!
CISA sertifikasyon sınavı için online kayıt olmanız gerekmektedir. Sınav uzaktan gözetmen eşliğinde çevrimiçi alınabildiği gibi, ilgili sınav merkezlerinde şahsi olarak bilgisayar karşısında da alınabilmektedir.
Sınava kayıt olduğunuz tarihten itibaren 365 gün içerisinde sınavı almanız gerekmektedir. Sınav kayıt ödemesi sınavdan önce yapılmaktadır.
Sınav Tarihi Belirleme Rehberi | Özel Durumlar
Test Merkezinde şahsi olarak;
Test Merkezleri ve uygunluklarını incelemek için | PSI Test Merkezi Deneyimi Videosu
Çevrimiçi Gözetmen Eşliğinde;
Rehber | PSI Çevrimiçi Gözetmen Eşliğinde Sınav Deneyimi Videosu